Onze jeugdcollectie

Onze bibliotheek stelt een divers boekenaanbod ter beschikking van onze jonge lezers. We hopen iedereen te kunnen boeien zodat kinderen van jongs af aan graag lezen. Want wie graag leest, leest meer. En wie vaker leest, oefent meer en wordt een betere lezer met een grotere woordenschat, meer tekstinzicht, een groter inlevingsvermogen en zo veel meer.

De jeugdafdeling in de bib is ingericht in de stijlvolste trend, biedt zicht op onze leestuin en is een waar boekenparadijs.

Het aanbod is onbeperkt: van kleinste uk tot stoerste kid vind je er de mooiste verhalen. Het is er ook aangenaam om even te verblijven. Het is er de ideale plek voor het jonge gezin.

rsz_2019-04.jpg

Prentenboeken

Voor kleuters hebben we prachtig geïllustreerde prentenboeken gerangschikt op thema. We hebben er grote en kleine, dikke en dunne, met veel tekst of juist weinig. Ideaal als ritueel voor het slapengaan of zomaar als tussendoortje.

Voorleesverhalen

Ouders en grootouders kunnen snuisteren in onze collectie voorleesverhalen. Denk aan de bekende verhalen van Annie M.G. Schmidt, de sprookjes van Andersen en Grimm en zo veel meer om het gezelligste moment van de dag voor te bereiden. Ook erg leuk is het uitlenen van ons (kamishibai) verteltheatertje met bijhorende vertelplaten.  

Voorleesrugzakjes

De bib biedt ook voorleesrugzakjes aan met prentenboeken rond een thema en een kaart met voorleestips. Hiernaast bevatten de rugzakjes ook nog 2 bijhorende speelgoedjes.

Gedichten

Hou je van taal en fraai gevormde zinnen? Droom je graag weg bij het lezen/horen van woorden die perfect bij elkaar passen? Dan is onze collectie jeugdgedichten wellicht iets voor jou.

Luistercd's

Als lezen moeilijker gaat, kan je ook luisteren naar een verhaal. Bij een deel van onze jeugdboeken horen luistercd's. Je herkent ze aan de gele sticker op de rug van de boeken.

Luisterverhalen

Een lange autorit of uitstapjes met de wagen gepland? Ontleen dan een luisterverhaal. Het zijn leuke audioverhalen gebracht met de gekste stemmen geschikt voor jong en oud. Leun achterover, luister en ontspan.

AVI-boekjes

De boeken voor de eerste lezers staan gerangschikt op AVI-niveau. Via testen in de klas weet je welk AVI-niveau je kind heeft bereikt. Met de AVI-aanduiding kan je dan de juiste boeken afgestemd op zijn of haar niveau kiezen. Kies ook zeker een boek dat aansluit bij de interesses van je kind! Met je Mijn bibliotheek-profiel kan je via de fundelsapp ook gedigitaliseerde AVI-boeken bekijken op je tablet.

Leesboeken vanaf 8 jaar

Ben je al lang geen startende lezer meer? Bij onze 'blauwe bollen' vind je alle toffe boeken voor kinderen vanaf 8 jaar. Bij de 'groene bollen' vind je de leukste verhalen voor jongeren vanaf 11 jaar.

Adolescenten

Ben je een tiener die op zoek is naar humoristische, ontroerende of spannende verhalen? Onze young adults boeken vind je bij de 'zwarte bollen' tegen de muur achteraan links in onze bibliotheek.

Makkelijk lezen boeken

Een deel van onze jeugdboeken zijn ‘makkelijk lezen boeken’. Je herkent ze aan de rode sticker op de rug van de boeken. Het zijn boeken met over het algemeen kortere zinnen, meer witruimte, een minder volle bladspiegel en eenvoudigere taal.

Strips

Onze Kiekeboes, Jommekes en strips van FC De Kampioenen gaan als zoete broodjes buiten. Kom ook onze andere reeksen ontdekken! We hebben ook speciale strips voor beginnende lezers: het verhaal wordt zowel in tekst als in beeld verteld wat de drempel verlaagt en de kans op een succeservaring vergroot.

Tijdschriften

Vind je korte artikels lezen fijn? Dan zijn onze tijdschriften iets voor jou! De tijdschriften voor de jeugd, met prachtige illustraties en foto’s, bevinden zich tussen de informatieve boeken. Ze zitten boordevol toffe weetjes en je blijft bij met het allernieuwste. Let op: het meest recente nummer blijft in de bib.