Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Ook in tijden van coronamaatregelen kan je terecht bij de bib. Je krijgt hieronder speciaal door de bib geselecteerde tips om gratis online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

Met je Mijn Bibliotheek-profiel lees je digitale prentenboeken en krantenartikels. Daaronder volgen onze anti-verveeltips. Tot slot geven we nog enkele websites mee waarop je naar hartenlust tussen de boeken(tips) kan ronddwalen.

Heb je zelf iets ontdekt? Goede, niet-commerciële tips zijn welkom. Laat het ons zeker weten via bibliotheek@kapelle-op-den-bos.be.

Fundels - Digitale prentenboeken

Gratis fundels

Kinderen leren spelenderwijs en oefenen hun leesvaardigheid met Fundels. Beleef mooie verhalen en leuke avonturen. Veel lees- en speelplezier!

1. Download de Fundels-app
  2. Meld je aan met je 'Mijn Bibliotheek'-profiel
  3. Download een boekje. Het blijft 4 weken beschikbaar. In de vakantieperiodes komen daar wekelijks 2 extra ontleningen bij, met een maximum van 12 extra ontleningen in de zomervakantie.
Ga naar e-prentenboeken

Gopress - Digitale kranten en weekbladen

Gopress-collage.png

Lees je graag de krant of een weekblad?

Onze bibliotheek heeft een abonnement op het digitaal krantenarchief GoPress. Je kan dit archief van thuis uit raadplegen. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel voor toegang en raadpleeg een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen.

Doorzoek het krantenarchief

Voor kinderen

storytelling.JPG

E-boeken - gratis

ebook-3586324_640.jpg
  • Op Gutenberg.org vind je honderden klassiekers waarvan het copyright verstreken is.
  • De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden.
  • Een radioboek wordt voorgelezen door de auteur op de radio en naderhand wordt dit ingeblikt en kan je het gratis downloaden op radioboeken.eu.

Sociale media

wordcloud-679951_640.png
  • Wil je praten over boeken? En is een Facebookgroep jouw ding?  Iedereen Leest - wat lees jij? is een van de vele leesgroepen waarvan je lid kan worden.
  • Volg dichter en tekstschrijver Merel Morre op Instagram.
  • De Bende van het Boek is een podcast waarin de makers hun liefde voor lezen delen.
  • Team Boek Toe is een online boekenclub voor iedereen die van lezen houdt. Elke maand lezen ze twee boeken die we bespreken in een podcast.
  • Linc vzw leest! Elke ochtend om 9:45 kan je afstemmen op Eclips TV.

Websites

marvin-meyer-SYTO3xs06fU-unsplash.jpg
  • Liever een website? Iedereen Leest coördineert campagnes en programma's rond lezen en brengt kennis over leesbevordering en leesplezier samen.
  • Op vrt.be polsen ze iedere zondag bij een bekend gezicht naar de 5 boeken die hun leven veranderd hebben.
  • Welkom op Lang Zullen We Lezen, het boekenplatform van VRT en haar netten. Met dit initiatief wil de VRT iedereen goesting geven om meer - of weer - te gaan lezen.
  • Leuven Leest wil als lokaal netwerk de lezers van de stad verbinden. Op het online platform delen de Leuvenaars hun leestips.
  • Sweek: Lees, schrijf en deel verhalen.