Extra hulp

 

 

Niet voor iedereen gaat lezen even gemakkelijk. Aarzelende lezers helpen we op weg met een aantal specifieke materialen.

Daisy-cd's

Als lezen moeilijker gaat, kan je ook luisteren naar een verhaal. Bij een deel van onze jeugdboeken horen Daisy-cd's. Je herkent ze aan de gele sticker op de rug van de boeken. Helpt luisteren naar een verhaal jou vooruit? Dan raden we je aan om een account aan te maken bij de Luisterpuntbibliotheek zodat je nog veel meer verhalen kan beluisteren.

Luistercd's

 

Daisy-speler

Je kan een Daisy-cd beluisteren op elk toestel dat een MP3-functie heeft. Wil je echter gebruik maken van de extra functies (trager laten voorlezen, bladwijzer toevoegen ...) dan kan je een speciaal toestel, een Daisy-speler, uitlenen in onze bibliotheek. Richt je hiervoor tot een bibliotheekmedewerker.

Daisyspeler

 

Daisy-software

Met behulp van software die je kan downloaden via de website van de Luisterpuntbibliotheek, kan je van je computer of laptop een Daisy-speler maken. Je ontleent een Daisy-cd of download een boek waarna je computer het verhaal afspeelt en je gebruik kan maken van de extra Daisy-functionaliteiten. Zonder deze software kan je op je computer of laptop het boek ook beluisteren, maar dan zonder extra functies.

 

Daisy-webspeler

Als lid van de Luisterpuntbibliotheek kan je ook boeken streamen. Via je online-boekenplank kan je je gekozen boek meteen beluisteren, zonder het eerst te downloaden. Een nadeel van de Daisy-webspeler is dat hij niet onthoudt waar je de vorige leessessie bent geëindigd.

 

Anderslezenapp

Via de anderslezenapp heb je toegang tot meer dan 25 000 luisterboeken. De applicatie is gratis te installeren en maakt van je toestel een digitale boekenplank. Wie zijn leesvaardigheid wil verhogen, kan een boek uitlenen in onze bib, via de anderslezenapp het verhaal downloaden en nadien lezen en luisteren tegelijk. Wij helpen je graag op weg om deze mogelijkheid verder te verkennen.

Anderslezenapp

Makkelijk lezen boeken

Een deel van onze jeugdboeken zijn makkelijk lezen boeken. Je herkent ze aan de rode sticker op de rug van de boeken. Het zijn boeken met over het algemeen kortere zinnen, meer witruimte, een minder volle bladspiegel en eenvoudigere taal.

Makkelijk lezen

Leeslinialen

Een leesliniaal is een hulpmiddel dat teksten vergroot. Doordat het liniaal een leeslijn bevat, vergroot het ook de concentratie tijdens het lezen. Meld je aan de balie aan voor het uitlenen ervan.

Leesliniaal

Dyslexievriendelijke boeken

Via onze catalogus kan je op zoek gaan naar dyslexievriendelijke boeken. Typ in de zoekbalk 'lettertype dyslexie' en er verschijnen heel wat zoekresultaten. Hierna kan je verder verfijnen op onderwerp, leeftijd enzoverder. 

Mensen met dyslexie zien letters vaak gespiegeld, omgedraaid of met elkaar verwisseld. Bij boeken met het lettertype dyslexie wordt een speciaal lettertype gebruikt waarbij de letters minder op elkaar lijken en dus minder gedraaid, gespiegeld of verwisseld worden. Het resulteert dus in minder leesfouten en meer leesplezier.