Boek
Nederlands

Het nieuwsdieet : omgaan met de overload aan informatie

Rolf Dobelli (auteur)
+1
Het nieuwsdieet : omgaan met de overload aan informatie
×
Het nieuwsdieet : omgaan met de overload aan informatie Het nieuwsdieet : omgaan met de overload aan informatie

Het nieuwsdieet : omgaan met de overload aan informatie

Niet wetenschappelijk onderbouwde mening over hoe om te gaan met de overdaad aan nieuwsberichten en informatiestromen.
Titel
Het nieuwsdieet : omgaan met de overload aan informatie
Auteur
Rolf Dobelli
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Kunst des digitalen Lebens
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2020
203 p.
ISBN
9789000368693 (hardback)

Besprekingen

Een ietwat misleidende titel, want hoewel 'het nieuwsdieet' matiging suggereert, stuurt de inhoud van dit boek op niets minder dan een regelrechte hongerstaking aan. Dobelli was ooit - voordat hij cold turkey ging – net zoals zovelen een nieuwsjunkie: headlines checken, meerdere kranten lezen, de nieuwsbulletins op de radio op automatische piloot meteen wat luider draaien. Nu de laatste jaren de nieuwsberichten zich via onze smartphones aan ons opdringen, is er geen ontkomen meer aan. Het boek is opgebouwd uit 35 korte hoofdstukjes die je moeten overtuigen om je dagelijkse nieuwsconsumptie terug te schroeven tot een absoluut minimum: nieuws bevordert angst (want wie is er geïnteresseerd in goed nieuws?) en nieuws versterkt de availability-bias (iemand bepaalt wat we wel en niet te zien krijgen). Nieuws is, kort gezegd, niet goed voor u. De vraag is of hoe u het nieuws ervaart na het lezen van dit boek grondig veranderd zal zijn. Een aantal degelijke wetenschappelijke referenties, die …Lees verder

Over Rolf Dobelli

CC BY 3.0 - Foto van/door Rolfdobelli

Rolf Dobelli, geboren als Rolf Döbeli (Luzern, 15 juli 1966), is een Zwitserse schrijver van romans en non-fictie en ondernemer.

In Nederland is hij met name bekend van het in 2018 verschenen boek De kunst van het heldere denken - 52 denkfouten die je beter aan iemand anders kunt overlaten, de vertaling van zijn reeds in 2011 in het Duits verschenen Die Kunst des klaren Denkens.

Dobelli studeerde filosofie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Sankt Gallen, waar hij promoveerde op het onderwerp deconstructie van het economisch discours. Vervolgens werkte hij in het bedrijfsleven, onder meer als financieel directeur en directeur van enkele dochterondernemingen van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair.

Samen met vrienden richtte hij in 1999 het bedrijf getAbstract op, een uitgever die abonnementen op samenvattingen van boeken aanbiedt, met een vestiging in Luzern en in Aventura, Florida.

In 2003 verscheen van zijn hand zij…Lees verder op Wikipedia